Karamel

Karamel

“HET IS MIJN COCA-COLA-GEHEIM”

Salin: een 8 millimeter dik blokje karamel van 3 bij 2 centimeter, overtrokken met een ultrafijn laagje chocolade en enkele korreltjes zeezout erbovenop. Dat is het geheime wapen van Centho Chocolates.

Jaren hebben we geëxperimenteerd om uit te komen bij onze droom: zacht gestolde karamel. Vast genoeg om te bewerken en toch smeuïg van textuur. Hoe trager je de suiker gemengd met room en boter kookt, hoe meer vocht ontsnapt en hoe droger de substantie, zo wil de theorie. Tot er op een bepaalde temperatuur iets magisch gebeurt: de vloeibare brij krijgt een stabiele structuur zoals de perfecte marshmallow.

Dit resulteerde in een geblokte praline. ‘Warme, zoete karamel met op het einde een subtiele zoute afdronk’, zegt de smaakfiche van de Salin. Het kleinood was prompt goed voor goud op de International Chocolate Awards in Londen, het jaarlijkse walhalla voor chocolademakers van over de hele wereld. De jury verwonderde zich erover dat we erin geslaagd waren de karamel in stukjes te snijden en in een bad van chocolade onder te dompelen. Bij gewone pralines gebeurt het omgekeerde en wordt de karamel in een relatief dikke chocoladevorm gegoten. ‘Onze pralines geven een heel andere smaaksensatie. Bij Centho Chocolates staat de vulling centraal, ragfijn omhuld door originechocolade, en niet andersom.’